Vademecum RODO

Informacje na tematy związane z ochroną danych osobowych

 

Zapisz się na nasz newsletter!

Otrzymuj aktualności dotyczące RODO i RODOmanagera wprost na swoją skrzynkę email.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od SI-Consulting Sp. z o.o., ul. Ślężna 118, 53-111 Wrocław.

Vademecum ochrony danych osobowych RODO


Grudzień 10, 2018
jak w praktyce się uporać z RODO

Jak w praktyce uporać się z RODO?

Przedsiębiorca przed wprowadzeniem jakichkolwiek procedur i wytycznych dla postępowania, zobligowany jest przejść przez kilka istotnych kroków
Listopad 29, 2018
sankcje, kary

RODO – czy istnieje ryzyko kar?

Naruszenie przepisów RODO może się wiązać z nałożeniem kary finansowej w wysokości do 20 mln euro lub 4 proc. rocznego światowego obrotu firmy osiągniętego w poprzednim roku obrotowym.
Listopad 27, 2018
Samodzielnie czy angażować służby?

RODO – czy można się z tym uporać samodzielnie?

Wdrożenie systemu zgodnego z RODO wymaga zmiany sposobu myślenia, a także fachowej wiedzy i współpracy z prawnikami oraz specjalistami z zakresu IT
Listopad 20, 2018
inspektor danych osobowych

Inspektor Danych Osobowych – kim jest?

Obowiązek prawidłowego przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych spoczywa na administratorze lub podmiocie przetwarzającym.
Listopad 15, 2018
jak przechowywać dane

RODO – czy od teraz wszystkie dane muszę już przechowywać w sejfie?

Jednym z bardziej istotnych wzmocnień jest obowiązek ograniczenia czasowego przetwarzania danych osobowych przez okres nie dłuższy, niż jest to niezbędne do celów, w których dane te są przetwarzane. Jeżeli więc ustanie cel gromadzenia danych i dokonywania czynności w formie ich przetwarzania, Administrator Danych Osobowych zobowiązany jest podjąć właściwe czynności takie jak usuwanie, anonimizacja, archiwizacja etc.
Listopad 13, 2018
ile w tym nowego

RODO ile w tym nowego, a co już od dawna funkcjonuje?

Prawo do ochrony prywatności to jedno z podstawowych praw człowieka. Od 2018 r. europejskie prawo ochrony danych osobowych obowiązuje wszystkie firmy, które dostarczają swoje usługi obywatelom Unii Europejskiej. Oprócz zmian systemowych RODO wymusza szereg modyfikacji na poziomie operacyjnym. Wymagają one wprowadzenia zmian do bieżącej praktyki przetwarzania danych.
 

FreshMail.pl