Vademecum RODO

Informacje na tematy związane z ochroną danych osobowych

 

Zapisz się na nasz newsletter!

Otrzymuj aktualności dotyczące RODO i RODOmanagera wprost na swoją skrzynkę email.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od SI-Consulting Sp. z o.o., ul. Ślężna 118, 53-111 Wrocław.

Vademecum ochrony danych osobowych RODO


Listopad 15, 2018
jak przechowywać dane

RODO – czy od teraz wszystkie dane muszę już przechowywać w sejfie?

Jednym z bardziej istotnych wzmocnień jest obowiązek ograniczenia czasowego przetwarzania danych osobowych przez okres nie dłuższy, niż jest to niezbędne do celów, w których dane te są przetwarzane. Jeżeli więc ustanie cel gromadzenia danych i dokonywania czynności w formie ich przetwarzania, Administrator Danych Osobowych zobowiązany jest podjąć właściwe czynności takie jak usuwanie, anonimizacja, archiwizacja etc.
Listopad 13, 2018
ile w tym nowego

RODO ile w tym nowego, a co już od dawna funkcjonuje?

Prawo do ochrony prywatności to jedno z podstawowych praw człowieka. Od 2018 r. europejskie prawo ochrony danych osobowych obowiązuje wszystkie firmy, które dostarczają swoje usługi obywatelom Unii Europejskiej. Oprócz zmian systemowych RODO wymusza szereg modyfikacji na poziomie operacyjnym. Wymagają one wprowadzenia zmian do bieżącej praktyki przetwarzania danych.
Listopad 5, 2018
RODO, czyli ile w tym mitów

RODO i co dalej?

Im więcej danych przetwarzamy i im bardziej są one wrażliwe, tym ryzyko naruszenie prawa jednostki do prywatności jest większe.
Listopad 5, 2018
Czym są dane osobowe

Czym są dane osobowe

Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jako osoby fizyczne, w którym momencie przekraczamy cienką linię, przestajemy być anonimowi i autonomiczni, a jako przedsiębiorcy, stajemy się w pełni odpowiedzialni za posiadane informacje i jakim podlegamy konsekwencjom, za brak świadomości oraz nieodpowiedzialność.